BluePink - Solutii si Servicii Open-Source pentru toti

BluePink

BluePink.ro - Forum de discutii si suport tehnic
Iulie 31, 2010, 12:02:49 pm *
Bine ai venit, Vizitator. Trebuie să te autentifici sau să îţi creezi un cont.
Ai pierdut sau nu ai primit emailul care conţine codul de activare al contului?

Autentifică-te cu numele de utilizator, parola şi precizează durata sesiunii.
Noutăţi:

Pagina principală   Ajutor Caută Autentificare Creează un cont  
Pagini: [1]
  Imprimă  
Autor Subiect: De ce ar alege cineva(oricine) solutii open-source? Tu de ce ai alege?  (Citit de 4236 ori)
admin
Administrator
Hero Member

Deconectat Deconectat

Vezi Profilul WWW
« : Septembrie 28, 2007, 09:45:17 am »

Zilele trecute vorbeam cu niste amici (unii utilizatori windows altii utilizatori linux) si dintr-una intr-alta am ajuns la de ce as folosi windows cand am la dispozitie linux si invers.

Intrebare: De ce ai alege solutii open-source ca alternativa la solutiile cu licente de tip proprietar?

Raspunsul meu este unul simplu:

Pentru ca pot oricand sa vad ce-i in cod si sa aduc imbunatatiri daca vreau, costurile sunt reduse, o mare parte din ele au ajuns la maturitatea dorita deci sunt solutii stabile.

In urma cu ceva timp vorbisem cu un director tehnic intr-o companie marisoara si la fel l-am intrebat si pe el de ce a ales Oracle in loc de sa zicem MySQL sau PostgreSQL, de ce Solaris in loc de Linux, de ce Active directory pe Windows 2003 Server si nu Domain Controller pe un server Linux, de ce Exchange si nu alternativele linux, de ce Sun Storage in loc de un linux cluster, iar raspunsul intr-un fel m-a pus pe ganduri... "stabilitate si suport tehnic"
In capul meu au inceput rotitele sa se invarta si nervii sa se acumuleze pentru ca persoana respectiva era dispusa sa plateasca mii chiar zeci de mii de $ pentru o platforma stabila si care beneficiaza si de suport tehnic cand avea alternative open-source excelente. Dupa ceva timp am stat si am rumegat putin raspunsul lui si avea dreptate intr-un sens, se pare ca in general software-ul open-source este oarecum rau-famat pentru lipsa de suport tehnic (in majoritatea cazurilor), lipsa documentatiei, functionalitatea de multe ori este indoielnica la fel si stabilitatea, in plus ca sa fie meniul complet majoritatea solutiilor open-source sunt si greu de implementat la scara larga.

Dupa ce am rumegat si mai mult ideea de mai sus am ajuns la concluzia ca daca vrem sa ajungem sus, practic ca solutiile open-source sa devena intr-adevar  alternative la variantele proprietare, trebuie sa ne dam silinta mai mult si sa oferim cel putin ce ofera si ei si astfel mi-au mai venit cateva idei in cap legat de proiectul BluePink si anume dezvoltarea de tool-uri care ajuta la randul lor developerii de proiecte open-source sa aduca proiectele lor daca nu mai sus cel putin pe acelasi nivel cu orice alta alternativa proprietara. (voi reveni cu o dezvoltare a acestui subiect dupa ce analizez mai bine problema )

Acestea fiind spuse astept raspunsul vostru la intrebarea pusa de mine si comentariile voastre la cele spuse mai sus. Raspunsurile voastre vor ajuta atat proiectul BluePink cat si comunitatea open-source pe care o promovam.

Memorat

---
Cristian Seceleanu
The BluePink Team
Cosmin
Global Moderator
Jr. Member

Deconectat Deconectat

Vezi Profilul WWW
« Răspunde #1 : Martie 14, 2010, 12:16:03 am »

Pot spune ca sunt de acord cu tine si as mai adauga raspunsului tau si procesul de optimizare pe care il poti face codului in cazul solutiilor open-source rezultand astfel intr.o mai buna performanta a echipamentului.

In orice caz nu pot sa nu ii dau dreptate directorului tehnic deoarece suportul tehnic este foarte important in domeniul it. Aici nu e ca la alte produse unde nu ai nevoie de intructiuni de folosire sau asistenta tehnica.
Memorat

Communications without intelligence is noise; intelligence
without communications is irrelevant.
admin
Administrator
Hero Member

Deconectat Deconectat

Vezi Profilul WWW
« Răspunde #2 : Martie 24, 2010, 11:52:09 am »

Corect, sa zicem ca poti iesi mai ieftin si poti aranja codul dupa bunul plac in cazul solutiilor open-source ... dar cati pot face asa ceva?

Cu alte cuvinte daca ar exista o firma care ar oferi solutii open-source si suport tehnic atasat la acestea ar trebui sa faca alegerea solutiilor open ceva mai usoara ... "ia uite, de aici iau acelasi lucru mai ieftin" Corect?

Sa zicem ca ar fi ca mine, asta ar insemna sa beneficieze de acelasi lucru in ambele cazuri ... realitatea demonstreaza contrarul sincer ... sunt solutii closed mult mai performante decat echivalentelor open ... practic cred ca daca ne-am aduna o mana de oameni si am construi elementele lipsa prin diverse programe open in asa fel incat sa le aducem la acelasi nivel atunci solutiile bazate pe ele ar putea deveni o alternativa atragatoare pentru oricine ... singura problema in logica mea este adunarea catorva oameni si sa stabilirea unei directii comune pt dezvoltare ca open pana la urma inseamna "dezvoltare descentralizata" sa-i zicem asa ... din motivul asta avem prea multe distributii de linux, prea multe desktop-uri samd.

Memorat

---
Cristian Seceleanu
The BluePink Team
Cosmin
Global Moderator
Jr. Member

Deconectat Deconectat

Vezi Profilul WWW
« Răspunde #3 : Martie 24, 2010, 02:55:01 pm »

Sunt total de acord in special cu diversitatea de distributii din ziua de astazi. Si mi se pare si normal sa fie asa cum este (fiecare si.a facut ce i se potriveste lui mai bine). Dar la chestia aceasta exista o problema: trebuie sa respecti niste standarduri; standarduri ce sunt facute pentru toate distributiile. Eu consider ca acest lucru te blocheaza sa faci mai multe pentru propia distributie si de aceea proiectele closed pot prospera in voie (nu exista aceleasi standarduri ce trebuie respectate).

Si la faza sa aduni cativa oameni pentru a construi elemente lipsa te referi sa adaugi la solutiile actuale aceste elemente sau sa copii sursa elementelor, sa adaugi solutiile si sa distribui dupa?
Memorat

admin
Administrator
Hero Member

Deconectat Deconectat

Vezi Profilul WWW
« Răspunde #4 : Martie 24, 2010, 05:13:13 pm »

sincer daca mi-as permite as prelua niste proiecte precum gimp, open-office, mysql, etc, as angaja vre-o 100 - 1000 de veloperi si le-as duce la alt nivel ... desigur pastrand licenta open
Memorat

---
Cristian Seceleanu
The BluePink Team
Cosmin
Global Moderator
Jr. Member

Deconectat Deconectat

Vezi Profilul WWW
« Răspunde #5 : Martie 24, 2010, 06:46:46 pm »

Doua dintre ele abia ce au fost preluate de Oracle si e posibil ca acestia sa le ridice la un nivel superior celui actual.
  Per ansamblu iti trebuie foarte multi bani care sa-ti vina constant pentru a face asa ceva dar, zic eu, ca se merita.
Memorat

admin
Administrator
Hero Member

Deconectat Deconectat

Vezi Profilul WWW
« Răspunde #6 : Martie 25, 2010, 10:08:45 am »

Din pacate legat de Oracle n-as prea crede ... baietii astia s-au speriat de succesul lui MySQL si au zis ca mai bine il preiau ei sa-l tina sub control si sa-si mentina cota de piata ... nu m-ar surprinde ca in cativa anisori sa dispara cu totul MySQL de pe piata si sa apara un Open Oracle de 10 ori mai prost decat varianta cu bani ...

Sa fiu sincer in ziua in care am aflat de treaba asta am notat la caiet sa ne apucam si noi de un server de baze de date sau de ce nu sa preluam un alt proiect existent gen PostgreSQL sau un Firebird pe care-l folosim linistiti stiind ca nu ni-l va putea absorbi nimeni ...
Memorat

---
Cristian Seceleanu
The BluePink Team
Cosmin
Global Moderator
Jr. Member

Deconectat Deconectat

Vezi Profilul WWW
« Răspunde #7 : Martie 25, 2010, 01:50:35 pm »

Ei din cate au declarat, au zis ca vor continua proiectul, la fel si cu OpenOffice. Cred ca vor fi aceleasi echipe dezvoltare in continuare numai ca telul va fi putin alterat.

Ideea e ca poate e momentul sa actionezi: MySQL e un proiect foarte bun si daca prezicerea ta se va adeveri un proiect derivat din MySQL va avea un succes bine meritat.
Memorat

Cosmin
Global Moderator
Jr. Member

Deconectat Deconectat

Vezi Profilul WWW
« Răspunde #8 : Martie 30, 2010, 03:27:13 pm »

Ai avut dreptate mare cand ai spus de Oracle.. Vad ca deja au inceput sa.si lase amprenta pe Sun Microsystems.
 Poate ati aflat deja dar Solaris nu va mai fi gratuit. Dupa cum spune CIO intr-un articol Sun va oferi sistemul de operare doar pentru cei care achizitioneaza un pachet de support. Articolul este disponibil aici http://www.cio.com/article/588163/Oracle_Enacts_all_Or_Nothing_Hardware_Support_Policy

Si se pare ca si OpenSolaris este afectat. Acesta a fost amanat de la lansare timp de 2 luni fara ca cineva din conducerea proiectului sa anunte.

Pacat. Eu credeam ca au sa imbunatateasca industria softului liber.
Memorat

admin
Administrator
Hero Member

Deconectat Deconectat

Vezi Profilul WWW
« Răspunde #9 : Aprile 05, 2010, 07:07:23 pm »

Pe tine chiar te-a surprins articolul asta? Eu unu ma asteptam la asa ceva de la primele zvonuri (dinainte sa semneze efectiv hartiile) ... cum ziceam ... cred ca vom asambla o echipa de baieti destepti si preluam un firebird sau cine stie un postgresql ... asta acum cat inca sunt inca open
Memorat

---
Cristian Seceleanu
The BluePink Team
Pagini: [1]
  Imprimă  

Schimbă forumul: